Otevíráme 6. ročník Journey – unikátní letní školy pro budoucí novináře

Praha, 22. března 2021

Deset dní mezi světovými novinářskými esy slibuje právě otevřený nový ročník programu Journey: Journalism Bootcamp. Je určený studentům žurnalistiky a příbuzných oborů z České republiky a dalších deseti zemí. Přihlášky budou otevřené do 30. dubna 2021 a úspěšní kandidáti získají stipendium pokrývající veškeré náklady, včetně kurzovného, ubytování, cestovních výdajů nebo stravy.

„Nezávislá žurnalistika je jedním z hlavních pilířů demokratické společnosti. I proto nadace Bakala Foundation již po šesté pořádá program Journey, kde mladým novinářům představujeme žurnalistiku ze všech možných úhlů pohledu a v podání skutečných kapacit z českých i zahraničních médií,“ říká Václav Pecha, ředitel nadace Bakala Foundation. „Studenti se pak mohou snadněji rozhodnout, jakým směrem se chtějí ve své novinářské kariéře vydat, a věříme, že budou i lépe vybaveni k tomu, aby dělali skutečně objektivní a nezávislou žurnalistiku.“

Journey je unikátní letní školou, která se těší oblibě mezi aspirujícími žurnalisty. Své životní zkušenosti zde mladým novinářům budou předávat renomovaní profesionálové ze špičkových médií na české i celosvětové scéně. Patří mezi ně například CNN, The New Yorker, The Washington Post či agentury Reuters, Bloomberg nebo AP. Mezi přednášejícími jsou zvučná jména jako Adam Entous, držitel Pulitzerovy ceny z roku 2017, nebo Jessica Bruder, novinářka a autorka oceněné knihy Nomadland, která se stala předlohou filmu aktuálně nominovaného na filmové Oskary v šesti kategoriích.

V průběhu deseti dnů se studenti budou účastnit přednášek a workshopů na téma novinářská etika, práce se zdroji, investigativní žurnalistika, fotožurnalistika a mnoho dalších. Nebude chybět ani práce v terénu, simulovaná práce v newsroomu a týmová reportáž. V neposlední řadě je pro studenty nesmírně přínosná i možnost získat zpětnou vazbu od těch nejpovolanějších.

Akce má skutečně mezinárodní přesah a nabízí příležitost budovat profesní kontakty napříč hranicemi. Přihlásit se mohou studenti žurnalistiky z celkem 11 zemí světa: České republiky, Slovenska, Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska, Ukrajiny, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Velké Británie a USA.

„V roce 2020 se kvůli pandemii a omezení cestování nemohl program realizovat. Letos pevně věříme, že se Journey uskuteční, a uděláme pro jeho realizaci vše, co bude v našich silách. Program se bude konat v termínu 5. až 15. srpna 2021 v Praze,“ říká Petra Judová, manažerka programu Journey.

Nadace Bakala Foundation, která program pořádá, má za cíl podporovat rozvoj mladých talentů a přispět tak nejen k naplnění jejich životních cílů, ale i ke zlepšení celé společnosti. Podpora nezávislé žurnalistiky je proto důležitým pilířem působení nadace. V současné době tým nadace připravuje také další programy v této oblasti, o kterých bude v následujících měsících širokou veřejnost informovat.

Bližší informace a přihlášku mohou zájemci nalézt na stránce programu: https://www.bakalafoundation.org/programy/journey/.