Otevřel se 3. ročník Kaplicky Internship: Soutěž o exkluzivní stáž v prestižním studiu Allies and Morrison

Praha, 19. dubna 2017: Bakala Foundation a The Design Museum v Londýně spolu s Nadačním fondem Kaplicky Centre vyhlašují 3. ročník soutěže Kaplicky Internship. Zúčastnit se jí mohou studenti závěrečných ročníků architektonických oborů českých vysokých škol, vítěz získá tříměsíční placenou stáž ve studiu Allies and Morrison v Londýně.

Pořadatelé soutěže chtějí prostřednictvím každoročního ocenění talentovaných studentů nejen připomenout odkaz proslulého architekta, návrháře a designéra Jana Kaplického, ale také povzbudit a motivovat talentované začínající architekty. „Chceme jim zprostředkovat pracovní zkušenost s těmi nejlepšími v oboru a pomoci jim navázat profesní kontakty na mezinárodní úrovni. Probudit v nich energii a touhu dostat českou architekturu na světovou úroveň,“ komentuje cíl soutěže Kaplicky Internship ředitel Bakala Foundation Václav Pecha.

„Stejně jako v minulých letech čeká i tentokrát na vítěze tříměsíční stáž v jednom z nejlepších londýnských architektonických studií. Letošní držitel bude mít příležitost pracovat ve studiu Allies and Morrison,“ uvedla Irena Murray ze spolupořádajícího Nadačního fondu Kaplicky Centre.

V minulých ročnících studenti soutěžili o stáže ve studiích Eva Jiricna Architects a Zaha Hadid Architects. „Získávat zkušenosti u Evy Jiřičné, Boba Alliese a Grahama Morrisona či u spolupracovníků Zahy Hadid je fantastická příležitost a sen mnoha architektů. Vím, že Jan Kaplický by měl z této spolupráce radost,“ dodává prezidentka Nadačního fondu Eliška Kaplicky Fuchsová.

Soutěžní práce v podobě ideových studií lze odevzdávat do 30. června. Téma není stanoveno a soutěžící tak nejsou vázáni jeho výběrem. Jména finalistů, kteří postoupí k ústnímu pohovoru, budou známa v srpnu. Vítěze vybere nezávislá porota v říjnu 2017. Více informací o soutěži naleznete na webových stránkách Bakala Foundation.

Program Kaplický Internship je další z aktivit, prostřednictvím kterých Zdeněk a Michaela Bakalovi podporují moderní umění a architekturu. Věnují se ale i rozvoji mladých talentů obecně, jejich nadace podpořila již více než stovku českých studentů ve studiu na prestižních zahraničních univerzitách.

Kaplicky Internship 2016

Držitelkou loňského ročníku Kaplicky Internship se stala Petra Ross z Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci (video z vyhlášení KI 2016 zde, fotogalerie zde). Ocenění získala za návrh London Public Library na prominentní parcele situované u břehu Temže v blízkosti Tower Bridge. Do Zaha Hadid Architects odjede Petra Ross v létě 2017.

Organizátoři soutěže

Bakala Foundation

Bakala Foundation je česká rodinná nadace Zdeňka a Michaely Bakalových. Byla založena v roce 2007 s cílem usnadnit přístup ke kvalitnímu vzdělání, posilovat demokratické hodnoty, lidská práva a kritické myšlení. Nadaným studentům uděluje stipendia, která jim umožňují studovat na nejlepších světových univerzitách. Vedle toho podporuje mladé architekty v programu Kaplicky Internship a novináře a nezávislou žurnalistiku v rámci projektů Achillova data a Journey. Nadace také provozuje Student Hub – poradenské centrum pro zájemce o studium v zahraničí. Manželé Bakalovi jsou partnery The Design Museum v Londýně, které se v roce 2016 přesunulo do nových prostor, jejichž součástí je i Bakala Auditorium pro 200 osob.

Kaplicky Centre

Nadační fond Kaplicky Centre byl založen v roce 2008 za účelem podpory rozvoje architektury a moderního umění. Jeho cílem je uchovat odkaz Jana Kaplického a jeho vize pro budoucí generace, stejně tak jako značku Future Systems. Nadační fond podporuje vzdělávací a kulturní aktivity, včetně výstav, přednášek a veřejných diskuzí vedoucích k rozšíření zájmu o architekturu a životní prostředí a jejich význam ve společnosti.

The Design Museum

The Design Museum je přední světové muzeum věnované architektuře a modernímu designu. Tamější vystavená díla zahrnují všechny oblasti designu – od módy a produktů až po grafický design. Od svého otevření v roce 1989 bylo v muzeu uspořádáno více než 100 výstav, které navštívilo přes pět milionů návštěvníků. Své práce zde měla možnost předvést celá řada předních světových designérů a architektů, mezi které patří například Paul Smith, Zaha Hadid, Jonathan Ive, Miuccia Prada, Frank Gehry, Eileen Gray a Dieter Rams. Od 24. listopadu 2016 naleznete The Design Museum v londýnském Kensingtonu. Přední architektonický designer John Pawson vytvořil z původního interiéru modernistické budovy z 60. let 20. století pro The Design Museum zcela nový prostor s třikrát větší rozlohou, než měl prostor původní. Díky tomuto rozšíření lze nyní v muzeu pořádat větší množství výstav a vzdělávacích programů.

Allies and Morrison

Allies and Morrison je londýnské architektonické studio zabývající se především urbanistickým plánováním a projektováním. Jeho studia se nacházejí v Southwark Street v budově, jež v roce 2004 získala nejprestižnější britskou architektonickou cenou RIBA za stavbu roku. Architektonická díla z těchto studií můžete nalézt nejen po celé Velké Británii, ale i v dalších zemích. V současné době architekti Allies and Morrison pracují na návrzích staveb na Středním východě a v Severní Americe. Samotná díla zahrnují návrhy a realizace budov, interiérový design, památkovou péči, plánování, poradenství a výzkum. Studio získalo 39 ocenění RIBA a bylo dvakrát nominováno na Stirlingovu cenu – za rekonstrukci koncertního sálu Royal Festival Hall v roce 2008 a za výstavbu New Court Rothschilds Bank ve spolupráci s OMA v roce 2012. V roce 2015 získali architekti z Allies and Morrison cenu AJ120 za ateliér roku.

Pro více informací, prosím, kontaktujte manažerku projektu Kaplicky Internship

Terezu Novotnou: novotna@bakalafoundation.org, tel: +420 727 825 827.